Spoor van Licht

Vindt plaats: elke tweede donderdag van de maand | 19:15 tot 21:30 uur
Actuele data op spoorvanlicht.nl
Locatie: Martinikerk Groningen

Elke maand loopt er een Spoor van Licht door de Martinikerk. Op de tweede donderdagavond (koopavond) van de maand krijgen voorbijgangers rondom de Grote Markt in Groningen een kaars aangeboden. Je wordt uitgenodigd die aan te steken in de Martinikerk. Vanaf de ingang van de kerk leidt een spoor van kaarsen je naar het hoogkoor waar je jouw kaars kunt branden. Je mag gaan zitten en luisteren naar rustige livemuziek, een gedachte of gebed schrijven, een bijbeltekst op een kaartje meenemen, een gesprek hebben met een predikant, een zegen ontvangen of gewoon stil zijn en genieten van de met kaarslicht verlichte Martinikerk.

Van 19:15 tot 21:30 uur is de kerk open. De avond wordt besloten met een kort avondgebed.

 

Bezoekers zeggen:

“Vanavond heb ik voor de eerste keer in mijn leven in een kerk gehuild,” vertelt een gelovige dertiger mij na Spoor van Licht. “Ik heb in mijn leven heel wat kerken van binnen gezien. Ik weet niet wat me overkomt. Ik kon mijn tranen gewoon niet meer tegenhouden.”

“Twee van mijn kinderen zijn vanuit deze kerk begraven,” zegt een zestiger. “Zoiets doet je geloof geen goed. Spoor van Licht doet me goed. Ik weet niet waarom. Ik denk omdat er weinig wordt gezegd.”

Een moeder met twee tieners is al een uur binnen. “Ik kom nooit in een kerk. Ik voel me hier zo rustig en veilig,” zegt deze veertiger. “Zelfs mijn kinderen willen blijven, terwijl we nog naar de Intertoys moeten…!”

“Kunt u even op onze hond passen?” vraagt een moeder met volwassen dochter. “We willen graag een paar kaarsen branden.” Ik herken de moeder. We hebben dat al vaker voor haar gedaan. Terug uit de kerk, zegt ze: “Ik snap er niks van dat ik dit steeds doe.”

“We komen tegenwoordig elke maand naar Groningen,” vertelt een vriendengroep uit Assen. “We eten met elkaar, shoppen een uurtje en bezoeken Spoor van Licht. Niemand van ons is gelovig. Maar het is gewoon heel cool.”