Journaliste en schrijfster Marieke van Willigen gaat samen met studentenpastor Jasja Nottelman voor in deze Kunstvesper. Marieke heeft de novelle September aan het meer geschreven. Het is een hervertelling van episodes uit het leven van Jezus, waarin diverse thema’s aan de orde komen en waar je je als lezer/hoorder aan kunt spiegelen. Marieke nodigt uit om dit te doen, waardoor de vertelling voor jezelf gaat leven. Eeuwe Zijlstra zal het prachtige orgel bespelen en zo ruimte geven aan rust en bezinning.
In de Immanuelkerk wordt vrijdag 29 september de film Adams appels (2003) gedraaid. Pastoor Ivan vangt in zijn kerkje op het Deense platteland een aantal kleurrijke randfiguren op. Een van hen is skinhead en neo-nazi Adam. Die wil zijn leven beteren. Een concreet doel van hem is om een appeltaart te bakken. Een komisch verhaal, waarin onverklaarbare dingen gebeuren…
De volgende cantatedienst is op zondag 1 oktober. Uitgevoerd wordt de Cantate ‘Mache dich mein Geist bereit’ (BWV115) van Johann Sebastian Bach, door het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Agnes van Laar (sopraan), haar broer David van Laar (altus), Olivier Kemler (tenor) en Jaap de Wilde (bas). Deze cantate is er een in de reeks koraalcantates die Bach schreef in 1724. De cantate citeert de koraaltekst in het openingskoor en het slotkoraal; de overige coupletten zijn vrije poëzieteksten. Zowel de alt- als de sopraan-aria is van een uitzonderlijke schoonheid en intensiteit, met een opvallende instrumentatie in de sopraanaria van de violoncello piccolo, de traverso en het continuo. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman. Organist: Mannes Hofsink.
Je verleden bepaalt niet je toekomst. Edino van Dorsten vertelt over zijn leven na ‘Ruinerwold’ tijdens de zesde Nacht van de Levensbeschouwing.
Voor de zesde keer presenteert de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) de Nacht van de Levensbeschouwing, op woensdag 4 oktober in de Martinikerk in Groningen. Van 19:30 tot 23:00 uur kun je interviews en een workshop volgen rond het thema Heeft het zin(?).
Hoe word je een gelukkig mens? Hoe ga je verder na een traumatische ervaring? Heeft het wel zin om uit te komen voor jouw idealen? Om deze en andere vragen over: Heeft het zin(?) draait de zesde editie van de Nacht van de Levensbeschouwing.
Hoofdgast is Edino van Dorsten. Vier jaar geleden werd zijn ouderlijk huis in Ruinerwold wereldnieuws: hij en zijn broers en zussen werden daar jarenlang mishandeld door zijn vader. Edino ontsnapte op zijn 17e en deed zijn verhaal in de bekroonde documentaire De kinderen van Ruinerwold. Vorig jaar maakte hij grote indruk met zijn deelname aan het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. In gesprek met journalist en interviewer Thereza Langeler vertelt Edino meer over zijn leven en hoe hij zichzelf heeft gevonden.
Daarna vinden er verschillende interviews en een workshop plaats. Oud-judoka Edith Bosch daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Extinction Rebellion-activist Hannah Prins wordt geïnterviewd door mr. dr. Berend Roorda over het nut van demonstreren, en het vluchtelingenkoor New Life Choir deelt een positieve boodschap over gevluchte Syriërs. Het New Life Choir zal ook optreden.
Meer informatie over het programma, de sprekers en tickets is te vinden op nachtvandelevensbeschouwing.nl.
Houd je je bezig met communicatie rond de Groninger kerken, of zou je dat willen leren? Verbeter je vaardigheden of breid ze uit met een of meerdere workshops. De volgende workshops bieden we aan:
- Canva voor dummies (dat is een eenvoudig online ontwerpprogramma om bijvoorbeeld flyers mee te maken)
- Doelgroepen benaderen op sociale media
- Beginnen met Instagram
- Welke foto voor welk medium?
- De aandacht grijpen in een artikel, persbericht of post
Er is ook ruim gelegenheid om ervaringen en expertise uit te wisselen en tussen de middag is er een lichte lunch. Aanmelden kan tot 28 september (vol=vol): bit.ly/workshopdag2023