In Memoriam: Peter Buikema

Op 5 april 2022 is ds. Peter Buikema overleden. Hij was tot zijn emeritaat in 2019 predikant van De Ark.

De afscheidsdienst is zaterdag 9 april om 11:00 uur in de Immanuelkerk, Overwinningsplein 1. Ds. Marga Baas gaat voor in deze dienst.

Pieter Berend (Peter) Buikema groeide op in Den Haag en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit. Hij gaf een tijd godsdienstonderwijs aan een openbare school in Amsterdam en werkte in het Réveilarchief. Hoewel hij opgroeide in een vrijgemaakt milieu, voelde hij zich daar niet meer thuis en werd synodaal gereformeerd.

Zijn eerste gemeente was de dorpsgemeente Zwammerdam. Hij stond daarna in Scheemda en tijdelijk in Schildwolde, tot hij in 1998 beroepen werd bij de Gereformeerde Kerk Groningen-Zuid: De Ark. Hij bleef bij deze gemeente nadat hervormd en gereformeerd in 2002 samengingen tot de Protestantse Kerk in Nederland, tot aan zijn emeritaat in juli 2019. De Ark fuseerde na zijn emeritaat met de gemeente van de Immanuelkerk.

Ds. Buikema hield van het kringenwerk en het geloofsgesprek. Hij werd geïnspireerd door theologen als Allard Pierson en Bert Hoedemaker. De Bijbelse traditie was voor hem belangrijk, maar hij wilde niet alles zomaar vasthouden: hij pleitte voor een voortdurende herinterpretatie van het geloof.

In gedachten verbonden met Peters vrouw, Hanneke, zijn kinderen, kleinkinderen en allen die hem moeten missen.

Na de afscheidsdienst, die ook online te volgen zal zijn via het YouTube-kanaal van Groningen-Zuid, wordt Peter begraven om 14:30 uur op Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext). Iedereen die dat wil is welkom om mee te gaan.