6 mei manifestatie ‘Solidair met Ter Apel’

 

De nood bij het Aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel blijft enorm hoog. Het centrum zit sinds maandag wéér vol. Deze vrijdag is er een manifestatie om solidariteit te tonen en structurele oplossingen te eisen. Het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Groningen ondersteunt de manifestatie en roept iedereen op mee te doen.

De manifestatie is vrijdag 6 mei om 15.00 uur, op het terrein bij het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel.

Namens het College zal dominee Evert Jan Veldman aanwezig zijn. Ook vluchtelingenorganisatie INLIA onderschrijft de actie; directeur John van Tilborg is vrijdag een van de sprekers. De initiatiefnemers willen met de manifestatie alle betrokkenen steunen; de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur.

Nood houdt aan
De nood in Ter Apel houdt namelijk nog steeds aan. Het centrum zit sinds maandag (2 mei) opnieuw vol. Gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

Initiatiefnemer van de manifestatie Angelique Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?” Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: “Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we ook voor anderen in nood doen.”

“Wegkijken moet stoppen”
Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

Ze wil een moment van ‘hoop en solidariteit’ creëren. Voor alle vluchtelingen op het centrum, alle mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het aanmeldcentrum en iedereen die in Ter Apel woont. Het moet een dringende oproep worden om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.

Andere sprekers, naast Van Tilborg, zijn fractievoorzitter van GroenLinks in Westerwolde Eize Hoomoedt, Groninger Statenleden Richart Joling (PvdA) en Agnes Bakker (SP) en organisator Schoonewille zelf.