inliaKaarsenestafette in de kerken.

Beste vrienden en vriendinnen,
We dragen dit voorjaar een bijzonder licht aan elkaar over, van kerk tot kerk!
2018 is voor ons allen een bijzonder jaar; 30 jaar geleden werd het Charter van Groningen opgesteld en ondertekend door vele honderden - meer dan duizend - geloofsgemeenschappen. Zij, jullie, kozen ervoor om niet weg te kijken van de noden van de vreemdeling in hun poorten.
Ook jullie kerkgemeenschap is daarbij betrokken (geweest); bijvoorbeeld als ondertekenaar van het Charter, als gastadres, bij het kerkasiel, als noodopvanglocatie, etc. Wij willen hierbij stil staan, niet om het 30jarig-bestaan te vieren maar om te gedenken, te bezinnen, elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren. Zie ook bijgaand missie-document. Dat doen we later dit jaar, in juni. In de aanloop hier naartoe wordt een kaarsenestafette georganiseerd. De estafette symboliseert de geschiedenis van het Charter én de betrokkenheid van zovele plaatselijke geloofsgemeenschappen: de ene kerkgemeenschap draagt het licht over aan de andere. Het licht dat niet te doven is en een teken is van hoop, van redding voor allen. In de komende weken, vanaf de week na Pasen tot aan 24 juni, reist het licht door ons land. In iedere provincie is er één kerk waar op een bepaalde zondag het licht het eerste zal worden binnengebracht (tijdens de viering).

Vanuit deze kerk kan het licht zich over de provincie verspreiden. Op zaterdag 7 april zal de start voor deze estafette worden gegeven in de Doopsgezinde Kerk met een vesper om 17.00 uur. Op zondagmorgen 24 juni brengen delegaties van de eerste kerken in alle provincies de kaarsen samen in Groningen: daar is om 11.30 uur in de Martinikerk in Groningen een internationale, oecumenische viering met gasten en voorgangers uit het hele land en uit het buitenland. Daar dragen alle provincies een brandende kaars binnen; al deze kaarsen naast elkaar gezet vormen samen "het licht dat niet voor de duisternis zal wijken”.
Van harte uitgenodigd om op 7 april ​om 17.00 uur ​aanwezig te zijn bij de start van deze estafette!
Met vriendelijke groet,
John W. R. van Tilborg