pthuStudiedag ‘The Idolatry of God’ met Peter Rollins

Wanneer: vrijdag 7 april 2017
Waar: Protestantse Theologische Universiteit, Amsterdam, de PThU-zaal
Voertaal: Engels
Peter Rollins (1973) is een intrigerend filosoof/theoloog. Geïnspireerd door Slavoj Zizek en John Caputo provoceert hij kerk en christendom met liturgische experimenten, ontregelende verhalen en vlijmscherpe analyses. Via blogs, vlogs, Facebook, Webinars en zijn boeken bereikt hij een groeiend publiek dat bereid is de institutionele religie ‘in de brand te zetten’, in de hoop dat er zich iets nieuws meldt. Van Rollins verschenen ‘How (not) to speak about God’, ‘The Fidelity of Betrayal’, ‘The Idolatry of God’, ‘Insurrection’, en in 2015 ‘The Divine Magician’. Deze studiedag is bedoeld om ook in de setting van de academische theologie het gesprek met Rollins te voeren over zijn ‘pyrotheologie’ project, dat, in de woorden van Rollins zelf, ‘offers a radical vision of faith that critiques religion, subverts the distinctions between belief and non-belief, and presents Christianity as an incendiary counter-cultural commitment foreclosed by todays dominant sacred and secular institutions.’

10.00 - 10.15 Inloop met koffie/thee
10.15 – 12.45 Peter Rollins over ‘pyrotheologie’ en gesprek met de zaal
12.45 – 13.45 Lunch
13.45 – 15.45 Rick Benjamins over Systematisch-theologische reflecties op Rollins ‘pyrotheologie’. Rick Benjamins is bijzonder hoogleraar Vrijzinnige Theologie vanwege de VVP aan de Rijksuniversiteit Groningen en docent Systematische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit, Amsterdam. Na de lezing van Benjamins reageert Rollins, gevolgd door een gesprek met de zaal.
16.00 uur Presentatie Nederlandse vertaling van ‘The Idolatry of God’, Uitgeverij Skandalon, door vertaler Rudolf Kooiman. Aansluitend is er gelegenheid om een drankje te drinken en na te praten.
Dagvoorzitters: Rein Brouwer en Frits de Lange (PThU).